Mäkikylät - historia

Mäkikylien historiaa


Maukkulan historiaa

Maukkulan historia ulottuu taakse päin 1400-luvulle saakka. Ilmeisesti liettualaiset ruhtinaat hallitsivat kylää silloin. Kauniinjärven rannasta löytyy kalmisto ja vanha kylänpaikka muistona niistä ajoista.

1600-luvun alussa Maukkulassa oli kuusi taloa. Väestö oli ortodoksista 1650-luvulla käytyyn ruptuurisotaan asti, jolloin tapahtui vaihdos luterilaisiin ortodoksien paettua Venäjälle.
Sotakomissaari, paroni Martin von Cronstierna osti Maukkulan rälssikseen v. 1651, jonka jälkeen kylää olivat hallinneet suvut Schildt, Ruuth, Rebeldei, Cuming, von Fieandt ja Falck pitäen sitä verotusalueenaan.

Maukkulassa on ollut kievaritoimintaa, sijaitseehan kylä vanhan Ilomantsin pogostan ja Korpiselän välisen tien varrella. Huhutaan Elias Lännrothin yöpyneen Maukkulassa ensimmäisellä kalevalaisten runojen keräysmatkallaan 1820-luvulla.

Vanhoista ajoista on vielä näkyvissä Hovinmäellä sijaitseva vanha hirsitalo, jossa asutaan edelleen. Tämä paikka oli ollut Makaroffin kauppiassuvun hallussa ja sitä on kutsuttu Maukkulan hoviksi.

Paavonvaaran historiasta

Paavonvaarassa sijaitsee paikka nimeltä Jerusalemi. Joensuu-Ilomantsi tietä ajavat turistit ihmettelevät kyseisestä paikasta kertovaa tienviittaa, sijaitseehan raamatunhistoriasta tuttu paikka Lähi-idässä. Tarinan mukaan paikalla eleli Suihko -niminen mies perheensä kanssa. Hänellä oli monta poikaa, jotka olivat sangen rasavillejä. Erään kerran, kun poikien meno meni liian "huimaksi", niin isä oli ärjäissyt pojilleen: "Tehän elätte, kuin Jerusalemin hävityksessä". Niinpä syntyi paikannimi Jerusalemi.

Päivitetty 7.3.2009

Mäkikylät ry:n puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Taisto Volotinen, puh. 040- 575 5217. Sihteerinä on Kari Tiainen.